Malmös stolthet på speedwayområdet, Gnistorna, har slut på pengar. Därför lägger man ned sin elitsatsning, men man lägger inte ned hela verksamheten. Man hoppas vara tillbaka i Allsvenskan om några år.

Speedwayklubben Gnistorna, vars hemarena är Malmö Motorstadion, bildades 1924. I juni 2016, efter fyra omgångar och fyra förluster, valde man att dra sig ur Allsvenskan. En anledning till att man valde att göra detta, och släppa de kontrakterade förarna till andra klubbar, var att man ville rädda föreningen som helhet och bl.a. behålla breddverksamheten. Junior- och veteranverksamheten kommer att fortsätta, säger ordföranden Michael Holst till Sydsvenskan:

– Vi har en tanke att börja bygga igen från grunden. Se till att skapa oss ett eget kapital, så att vi redan under hösten kan fundera på att anmäla ett lag.

Inte bara Gnistorna lägger ned, utan också division 1-laget Texoil Racers. Klubbens pengar är slut, och med tanke på hur dyrt det är att delta i en enskild tävling valde man att lägga ned tävlingsverksamheten för att förhindra att klubben går i konkurs. I dagsläget har man 15 elever i sin speedwayskola för barn, skriver klubben på sin hemsida. Alla fakturor kommer att betalas.Förare för Gnistorna

Konkurrens med andra sporter?

För några år sedan hade Gnistorna ett publiksnitt på ungefär 1000 personer. Under våren 2016 hade detta sjunkit till ungefär 300. Kanske har konkurrensen från andra sporter varit för stor. Malmö har ett ishockeylag i Swedish Hockey League, och ett fotbollslag som hör till de bästa i landet. Kanske är det svårt för Malmöborna att uppamma intresse för tre sporter, även om det naturligtvis inte alltid är samma människor som följer lagen. Man kan dock jämföra med andra orter med mer framgångsrika speedwaylag, som Avesta eller Motala, som inte har framgångsrika lag i någon av de två största lagsporterna.