All motorsport har rykte om sig att vara förenad med stora risker, och detsamma gäller motorcyklar i största allmänhet. Speedway är också en sport där det går undan, och där det dessutom är flera förare på banan samtidigt. Så hur står det till med säkerheten på speedwaybanorna, egentligen?

Det går fort i speedway, delvis eftersom motorcyklarna som används saknar bromsar. Hög hastighet är alltid en riskfaktor, och inom speedway finns det en stor medvetenhet om vilka risker man utsätter sig för när man tävlar. Enligt Jan-Olof Svärd, tävlingsläkare i Vetlanda, är förarna duktiga på att använda skydd. En del använder t.o.m. extra skydd förutom vad som är föreskrivet, säger han till Vetlanda-Posten.

Intensivt heat på speedwaybanaI oktober 2015 hamnade Elit Vetlandas Filip Hjelmland i en krasch där han slungades av banan, in i ett luftstaket, som han studsade mot, upp i luften och in i ett läktarstaket innan han landade på marken. Det var en dramatisk krasch, men faktum är att Hjelmland kunde resa sig upp, även om han fördes till sjukhuset för att röntgas.

Det är inte bara förarna som utsätter sig för risker på en speedwayarena. Som Hjelmlands krasch visar finns det risker även för publiken. Det är delvis för publikens skull som man har infört luftstaket, alltså luftfyllda staket nära banan, som fångar upp de som kör av. Att det inte är ett hårt staket uppskattas naturligtvis också av förarna, som därmed löper betydligt mindre risk att skada sig. Det är även för publikens skull som man har säkerhetszoner. Det kan som bekant hända att en förare slungas över luftstaketet.

SVEMO, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, införde ett krav på luftstaket även i division ett som trädde i kraft 2011. Innan dess var det många banor där man tävlade i lägre divisioner som saknade detta. Det var något som Anton Göthberg från Gislaved fick uppleva när han kraschade på banan i Nässjö 2010, alltså ett år innan de nya reglerna trädde i kraft. Han krossade en kota i ryggen och bröt tre revben, berättar P4. På den banan saknades vid denna tid luftstaket.

Avbrutna tävlingar

Säkerhetsmedvetenheten har gjort stora framsteg inom speedway de senaste tio åren, och man har idag kommit betydligt längre än inom exempelvis cross. Det har hänt att matcher har avbrutits för att banan inte har bedömts vara säker att köra på. Detta hände bl.a. i maj 2010, när Masarna mötte Solkatterna. Efter att tre förare hade kört av, och en av dessa brutit foten, bröt domaren tävlingen i fjärde heat med hänvisning till förarnas säkerhet. Detta kan man läsa om i Nerikes Allehanda.

Det händer fortfarande att matcher avbryts av säkerhetsskäl. På förra årets GP-premiär i Warszawa avbröts tävlingen efter tolv heat. Det började med att startgrinden gick upp ojämnt. Att genomföra de tre första heaten tog femtio minuter, och från fjärde heatet genomfördes starterna med grön lampa. Det fanns nämligen inte material för att laga grinden på plats. Det inträffade även flera vurpor, och efter tolv heat och ett långt möte beslutades att tävlingen skulle avbrytas, med hänvisning till förarnas säkerhet.