En av de bästa speedwayförarna genom tiderna föddes 17 augusti 1970 i Avesta. Tony Rickardsson har tagit sex individuella VM-titlar i speedway.Masarna speedway

Endast två förare i speedway-historien har tagit sex individuella VM-titlar: Ivan Mauger från Christchurch, Nya Zeeland, och Tony Rickardsson från Avesta i Dalarna. Rickardsson debuterade som 16-åring i Gamarna, och har sedan dess kört för Stockholm United, Rospiggarna, Valsarna och Masarna i den svenska ligan. 1991 började han även köra för polska och brittiska klubbar. I Polen körde han för Polonia Bydgoszcz, Iskra Ostrów Wielkopolski, Morawski Zielona Góra, Unia Tarnów, Pergo Gorzów Wielkopolski, Wybrzeże Gdańsk, Apator Toruń och Unia Tarnów. I Storbritannien tävlade han för klubbarna Ipswich Witches, King’s Lynn Stars, Poole Pirates, Arena-Essex Hammers, och Oxford Cheetahs. Under säsongen 1994 tävlade han också för Herning i danska ligan.

För den som inte är intresserad av speedway är kanske ändå det här klippet bekant. I det imiterar Robert Gustafsson Tony Rickardsson.

 

Karriär och utmärkelser

Sverige har sammanlagt 14 VM-titlar i speedway. Av dessa har Rickardsson varit med om att köra hem åtta stycken. 2006 fick han Jerringpriset. Han sade då att hans mamma alltid hade sagt till honom att han skulle köra försiktigt, men vinna. Kanske kan man sammanfatta Rickardssons karriär på detta sätt, även om han också har varit med om otäcka olyckor. 2003 vurpade han under en match mellan Masarna och Valsarna, och fick föras till sjukhus med en kraftig hjärnskakning.

Sedan han avslutade sin karriär som förare har Rickardsson bl.a. tävlat i bilsport. Mellan 2004 och 2009 tävlade han i Porsche Carrera Cup Scandinavia där han som bäst blev tvåa, vilket skedde under hans sista säsong. Han har också varit inblandad i arbetet med att designa den nya banan på Brovallen, hans gamla hemarena från tiden i Masarna. Mer om detta finns att läsa här.